Az elmúlt hétvégén a Magyar Kendo Szövetség (MKSZ) történetében először került megrendezésre az a „svéd-magyar edzőtábor”, ami hatalmas nemzetközi kendós eseménnyé nőtte ki magát.

Magyar-svéd kendós edzőtábornak indult...

Sato Kumi, a svéd válogatott edzője elmondta, mindig is „nagy álmuk volt, hogy a magyarokkal edzhessenek”. Nos, idén teljesült ez az álom, hiszen 15 fős delegációval érkeztek Budapestre.

Sato Kumi, a svéd kendo válogatott edzője

Abe Tetsushi, a magyar válogatott szakmai igazgatójának javaslatára először a környező országok kendosainak küldött az MKSZ üzenetet az eseményről, majd a kört tovább bővítette az MKSZ.Végül tíz nemzetből több mint 50 vendég érkezett hazánkba, hogy közösen edzhessen a magyar válogatott csapattal.

A junior Lukács Marcell a svéd férfi válogatott egyik tagja ellen vív

Mindannyiunk legnagyobb örömére az összes résztvevő nagyon élvezte a tábort. Legtöbbjüktől megtudtuk, hogy „csodálják a magyar csapatot”, amiért ilyen eredményekre képes és ilyen összetartóan tud működni annak ellenére, hogy a „felkapott” sportokkal, harcművészetekkel ellentétben kevés támogatottságott élvez itthon a kendos társadalom.

Az anyagi helyezettel áll összefüggésben, hogy a 2013-as Berlinben megrendezett Európa-bajnokság költésgeinek fedezésére a magyar válogatottnak külön kampányolnia kellett. Örömmel nyugtáztuk, hogy kampányunkhoz sokan gratuláltak, és sokan azt mesélték el, hogy a magyar csapatszellem valamilyen formában őket is inspirálta.

Mivel a hétvégi küzdelmek nem helyezésekről, hanem vívásgyakorlásról szólt, az eredmények most másodlagosak. Két konklúziót azonban levonhatunk: a magyar csapatra már nem csak a magas kendos színvonal, hanem az összetartás miatt is felnéznek, illetve a külföldiek egyszerre félnek és imádnak minket, amiatt a bizonyos „magyar habitus miatt”.

Csak remélni tudom, hogy ez így is marad itthon és külföldön egyaránt.

A teljes fényképalbumot itt találjátok.

Czimbalmos Mercédesz