Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

kendo

blogavatar

A Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub blogja.

Utolsó kommentek

Imádnak minket, magyarokat!

Az elmúlt hétvégén a Magyar Kendo Szövetség (MKSZ) történetében először került megrendezésre az a „svéd-magyar edzőtábor”, ami hatalmas nemzetközi kendós eseménnyé nőtte ki magát.

Magyar-svéd kendós edzőtábornak indult...

Sato Kumi, a svéd válogatott edzője elmondta, mindig is „nagy álmuk volt, hogy a magyarokkal edzhessenek”. Nos, idén teljesült ez az álom, hiszen 15 fős delegációval érkeztek Budapestre.

Sato Kumi, a svéd kendo válogatott edzője

Abe Tetsushi, a magyar válogatott szakmai igazgatójának javaslatára először a környező országok kendosainak küldött az MKSZ üzenetet az eseményről, majd a kört tovább bővítette az MKSZ.Végül tíz nemzetből több mint 50 vendég érkezett hazánkba, hogy közösen edzhessen a magyar válogatott csapattal.

A junior Lukács Marcell a svéd férfi válogatott egyik tagja ellen vív

Mindannyiunk legnagyobb örömére az összes résztvevő nagyon élvezte a tábort. Legtöbbjüktől megtudtuk, hogy „csodálják a magyar csapatot”, amiért ilyen eredményekre képes és ilyen összetartóan tud működni annak ellenére, hogy a „felkapott” sportokkal, harcművészetekkel ellentétben kevés támogatottságott élvez itthon a kendos társadalom.

Az anyagi helyezettel áll összefüggésben, hogy a 2013-as Berlinben megrendezett Európa-bajnokság költésgeinek fedezésére a magyar válogatottnak külön kampányolnia kellett. Örömmel nyugtáztuk, hogy kampányunkhoz sokan gratuláltak, és sokan azt mesélték el, hogy a magyar csapatszellem valamilyen formában őket is inspirálta.

Mivel a hétvégi küzdelmek nem helyezésekről, hanem vívásgyakorlásról szólt, az eredmények most másodlagosak. Két konklúziót azonban levonhatunk: a magyar csapatra már nem csak a magas kendos színvonal, hanem az összetartás miatt is felnéznek, illetve a külföldiek egyszerre félnek és imádnak minket, amiatt a bizonyos „magyar habitus miatt”.

Csak remélni tudom, hogy ez így is marad itthon és külföldön egyaránt.

A teljes fényképalbumot itt találjátok.

Czimbalmos Mercédesz

Tovább

7. dan és ami mögötte van - interjú Bárány Tiborral

Bárány Tibor, a Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub elnöke, vezetőedzője a 2013-as Kendo Európa-bajnokság után sikeres vizsgát tett, európai mércével is fiatalon (41 évesen), 7. dan fokozatra. A magyar kendo történetében ezt a magas fokozatot magyarként elsőként ő érte el.

- Természtesen a 7. dan midenképpen magas kendo fokozatnak számít, de mennyit változtat az értékén, hogy te összefüggően sohasem jártál Japánban, azaz kendo tudásod javarészét nem a kendo őshazájában sajátítottad el?

- Valóban nem töltöttem éveket, de sokszor jártam Japánban. Amit a kendoban elértem, az japán háttér nélkül nehezen sikerült volna. Már kezdetben, azaz gyerekkoromban Tsushima Kanji tanár úrtól, aki akkor a magyarországi Japán Nagykövetségen dolgozott, mint első titkár, kaptam az első instrukciókat. Aztán Abe Tetsushi (7. dan) is csatlakozott a Főnix klubhoz, aki szintén nagyon sokat tanított. Ugyan a munka nagyobb része valóban Európában történt, de a biztos és karakteres japán alapok nagyon fontosak voltak.

- Mit gondolsz, probléma az, hogy Magyarországon viszonylag kevés magas fokozatú kendós van, ráadásul az ország 15 klubjában szétszórva? 

- Én ezt máshogy látom. Az igaz, hogy kevés klub működik Magyarországon, viszont ennek ellenére sok a magas (5., 6. dan) fokozatúak száma. A kendo tanulási folyamata kezdetekben erősen a tanár-diák viszonyra épül, de egy idő után egyre inkább az önálló, mondhatjuk magányos munkára kerül a hangsúly. Mindenkinek magának kell megtalálni azokat az eszközöket, amelyekkel a saját fejlődését tudja segíteni. Lehet, hogy az ember ellátogat más klubok edzéseire, utazik külföldre, vagy csak egyszerűen tanácsokat kér. Tény, hogy mindez sok áldozattal jár, de ha összevetem a 20 évvel ezelőtti állapotokkal, akkor azt mondhatom, ma Magyarországon rengeteg eszköz, lehetőség szolgálja a magas szintű kendó tanulását.

- Hogyan építetted fel a felkészülés időszakát?

- Eredetileg már tavaly szerettem volna vizsgázni, de az elmúlt év végül is túl sűrű volt, hogy az alapos felkészülést beépítsem. Idén elsősorban a koncetrációra figyeltem, és arra törekedtem, hogy minél egyszerűbben és minél hatékonyabban tudjak vívni. Természetesen fizikai edzésre is fordítottam időt, és mivel a családom gyarapodott, nem kis áldozatot kívánt ez mindenkitől. Az edzésekre korábban érkeztem, medicinlabdáztam, az edzések során pedig a tanításba is beleépítettem azt a koncentrációt, amivel figyelek magamra is. A vívások során pedig a teljesen hibátlan ipponokra törekedtem. Gasparin Szabolcs (5. dan kendo), a Főnix Kendo Klub edzője, is sokat segített a felkészülésben, akivel minden edzésen tudtam vívni és egyszer sem kímélt.

- Nyilván az ember kivárja vizsgákhoz előírt időt (ahány danos az ember, annyi évet kell várni a következő vizsgára –szerk.), de ettől függetlenül honnan tudja az ember, hogy már felkészült a következő fokozatra?

- Tavaly például többek között ez a felkészültség-érzés is hiányzott. Idén azonban minden edzésen részt tudtam venni, így fizikailag és fejben is tudtam készülni. Nyílván így magabiztosabban vágtam a vizsgának, de ott és akkor fogalmam sem volt, hogy sikeresen fogok-e vizsgázni.

- Volt olyan pillanat, hogy érezted, most megvan vagy, hogy éppen, a fenébe, veszélybe került a sikeres vizsga?

- A meglepő az volt, hogy azzal a francia fiúval kerültem párba az első vívás során, akivel még versenyző koromban „gyilkoltuk” egymást az Európa-bajnokságokon. Most pedig úgy tudtuk egymást húzni, maximálisan mindent beleadva és egymást nem kímélve, de mégis segítve, hogy a vizsgánk a lehető legjobban sikerüljön. Mindettől függetlenül jó párszor éreztem, hogy valami jól sikerült, de sokszor éreztem azt is, lehetett volna jobban csinálni sok dolgot.

- A verseny kendós múltad segített?

- Az mindenképpen rengeteget jelentett, hogy gyerekként kezdtem kendózni. Ennek köszönhetően olyan dolgokat tudtam „előhúzni” a vizsga alatt, amelyek ösztönössé váltak. A mögöttem lévő versenytapasztalat pedig abban segített, hogyan lehet teljes koncentrációval jó ippont vágni úgy, hogy az ellenfélt teljes nyomás alatt tartsuk, és gyakorlatilag tehetetlenné tegyük. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy valaki versenyeredmények nélkül nem vizsgázhat sikeresen 7. danra, sőt.

- Mennyiben tért el ez a vizsga a korábbi vizsgáktól, ha eltért egyáltalán?

- Egyrészről sok mindenben eltért, másrészről pedig semmiben. A kendonak az az egyik szépsége, hogy a 7. dan vizsgán pontosan ugyanazt kérik, mint a többi fokozatvizsgán. Két ellenféllel kell vívni, és ha ez sikerül, akkor a kendo katákat kell bemutatni. A vizsgabizottság tagjainak egymástól függetlenül kell dönteniük, a 7-ik dan fokozat esetében 6 fős vizsgabizottság döntött. Mindezek ellenére igaz az is, hogy a 6. danos vizsgától nagyon sokban eltért. Olyan érettséget, felkészültséget kellett mutatni, ami nehezen mérhető. Tulajdonképpen szubjektív dolgokról beszélünk, amit a magasabb fokozatú mesterek tudnak csak megállapítani, hogy érettebb kendót, tudatosabb kendót, technikailag magasabb szintű kendot mutat-e be az ember, mint az alacsonyabb fokozaton állók. A vizsgán ez a legnehezebb faladat, hogy valójában nem legyőzni kell az ellenfelet, hanem be kell mutatni azt a kendót, amely egyrészről magában rejti az eddig tanultakat, másrészről képes megjeleníteni a kendó lényegét: az élethosszig tartó utat, fejlődést.

Tovább

Old sztárgála páncélban

A kendo (japán kardművészet) egész életen át tartó mozgáskultúrát, életformát jelent. Azonban, hogy ez ne csak egy üres, kill billes, jedis kényszerképzetekkel átitatott, önámító marketing szlogen legyen, tenni is kell. A Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub a senior kendósoknak immár sokadik alkalommal rendezte meg a Momiji Nemzetközi Senior Kendo Kupát.

Az idei Momiji Nemzetközi Senior Kendo Kupa igazi sportünnep volt. De hogy értsük, miért is, röviden vissza kell tekintünk a magyar kendo eredményeire, történetére. A magyar kendo idén ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját. A magyar kendo férfi válogatott a lehető legszebb ajándékkal kedveskedett: harmadik helyezést ért el az idei világbajnokságon

A világszintű teljesítmény eléréshez azonban az elmúlt 30 évre - sikerekkel és buktatókkal együtt - szükség volt. Szükség volt a kitartó, lelkes emberekre, az önkéntes munkában dolgozó vidéki és fővárosi edzőtermek kendósaira, edzőire, Abe Tetsushi szakmai igazgató és a válogatott vezetőjének kitartására, és szükség volt a megerősödő és egyre komolyabb nemzetközi rangot kiérdemlő hazai versenyekre. Ezek közé tartozik a Momiji Nemzetközi Senior Kendo Kupa, amely Közép-Kelet Európában kuriózum.


A kendóban persze relatív, ki számít seniornak. A Momiji Kupán két kategóriában, a 35-45 és a 45+-ban vívnak a versenyzők. A legidősebb versenyző ideén a 65 éves Aranyossy Árpád volt.
A 2012-es Momiji Kupán többek közt olyan többszörös válogatottak, Európa Bajnoki helyezettek vették fel ismét a páncélt, akik sokban hozzájárultak ahhoz mind versenyzőként, mind edzőként, mind klubvezetőként, hogy a magyar kendo a világ élvonalához tartozzon. A verseny külön pikantériáját pedig az adta, hogy a mérkőzések bírái többek közt a világbajnok harmadik helyezett férfi válogatott tagjaiból kerültek ki.

Momiji Kupa 2012 - Final B - Tráser Tamás vs. Kovács Ferenc


A versenyen a 2000-es évek nemzetközi és hazai vívások hangulatából kaptunk ízelítőt. A 35-45 éves korcsoportban Erdélyi Gábor (Arrabona Kendo Klub) és Bárány Tibor megállíthatatlanul jutottak el a döntőig, és a mérkőzés után Bárány Tibor, a Budapest Főnix Kendo klub vezetője vehette át a kupát.

Momiji Kupa 2012 - Final A - Bárány Tibor vs. Erdélyi Gábor


Abe Tetsushi szakmai igazgató, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, kiemelte, öröm volt látnia, hogy mindkét kategóriában valódi, harcos, erős kendót látott, és az idősebb korosztály is komolyan törekszik arra, hogy a kendótudása fejlődjön, és tényleg megélje, hogy a kendó egész életen át tartó mozgáskultúra.

Czifrik Balázs

Eredmények:
35-45
I. Bárány Tibor
II. Erdélyi Gábor
III. Balogh Tibor, Mihai Dutescu (ro)
Fighting Spirit: Márton Attila

45+
I. Kovács Ferenc
II. Tráser Tamás
III. Sohajda Gyula, Kocsis István
Fighting Spirit: Jancsó Zoltán

Tovább