Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

kendo

blogavatar

A Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub blogja.

Utolsó kommentek

Kendo: ahogy azt Amerikában csinálják

Ezen a hétvégén lesz az Amerikai Kendo Bajnokság (All US Kendo Championships), amely minden egyes amerikai kendo szervezetet, szövetséget érint. Az Egyesült Államokban ez a legnagyobb és legrangosabb kendo esemény, ahol minden amerikai kendo szövetség képviselteti magát.

A bajnokságot háromévenként, mindig a kendo világbajnokságot megelőző évben rendezi meg az Amerikai Kendo Szövetség. A tét óriási: az amerikai szövetség ugyanis itt választja ki a válogatott keretet az elkövetkezendő világbajnokságra. A keretet már évek óta elsősorban a Kalifornia ezen belül is a Dél-Kalifornia dominálja. A hétvégi bajnokság azért is érdekes lesz, hogy ezúttal sikerül-e más régiónak is beleszólni a versenybe.

A megnyitó

Érdekesség az európai kendo szövetségekhez képest, hogy az Egyesült Államokban rengeteg kisebb-nagyobb szövetség létezik, és ezek ernyőszervezete az Amerikai Kendo Szövetség. A kendo klubok valójában a regionális szövetségek tagjai. Az óriási távolságok miatt ugyanis szinte kivitelezhetetlen, hogy a rengeteg kis klubot egy szervezet fogja össze, így alakult ki ez sokszínűség. Előfordul az is, hogy egy régión beül két szövetség is működik (pl. SCKO – Southern California Kendo Organization és SCKF – Sothern California Kendo Federation).

Az Amerikai Kendo Bajnokságra mindenki nagyon komolyan készül, mert az egyéni teljesítményeken felül minden versenyző a saját szövetségét is képviseli. A verseny hangulata is igen érdekes: a japán fegyelmezettség ötvöződik az amerikai lazább mentalitással.

All US Kendo Championships

Az Egyesült Államokban hagyományosan két erős régió van a keleti és a nyugati part. Itt találhatók a legerősebb kendo klubok a nagyszámú japán és koreai bevándorlóknak köszönhetően. A régiók között nagyon nagy a rivalizálás és ez a versenyen is szembetűnő.

Mindezek ellenére sok amerikai, aki ismeri az európai kendos viszonyokat, „irigykedve” tekint a mi Európa-bajnokságunkra, hogy nekünk évente lehetőségünk van számos nemzet legjobbjaival versenyezni. Ebben a tekintetben mindenképpen sokkal izgalmasabb a kendo Európa-bajnokság, azonban ne felejtsük el, hogy Amerika sokkal szorosabb kötelékkel csatlakozik a japán és koreai kendohoz. Egyrészről a kendo oktatás is korábban indult az Egyesült Államokban a japán bevándorlók révén, másrészről Nyugat- Európában ugyan találunk nagy létszámú japán közösségeket, akik nem csak cégük képviselőiként élnek a kontinensen, de Kelet- és Közép-Európában ez még nem jellemző.

Magyarként a versenyen

2005-ben abba a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy egy autóipari beszállító expat-jaként éltem Michigan államban, ahol edzettem és oktattam mint vendégtanár a Michigani Állami Egyetemen (Michigan State University). Hétvégenként Detroitba is ellátogattam egy japán iskolába, ahol Tagawa senseinél (akkor még 7. dan, de ma már 8. dan-ra sikeresen levizsgázott) edzettem. Rajta keresztül kaptam meghívást, hogy részt vehetek az Amerikai Kendo Bajnokságon.

Erre a versenyre „utcáról” nem lehet bejutni, éppen ezért a Magyar Kendo Szövetségből hivatalosan meghívtak három versenyzőt, hogy képviselje Magyarországot e rangos eseményen. Ebben a megtiszteltetésben addig csak Kanadának és Brazíliának volt része.

Sajnos az anyagi lehetőségek nem engedték meg, hogy magyar versenyzők ki tudjanak utazni, ezért csak egyedül indultam a versenyen. Természetesen a vendég kendosok külön kategóriában versenyeztek, ez volt az úgynevezett „Goodwill Category”. Ebben, minden zöld kártyával rendelkező szövetségi tag indulhatott, így volt jó pár amerikai válogatott is ebben a kategóriában.

Én magam egy kisebb magyar delegációval érkeztem a versenyre, és a magyar céges kollégák becsülettel szurkoltak, hogy minél jobb eredményt érjek el. Nagy örömömre egészen a döntőig sikerült eljutnom, ahol az akkori nito-s (két kardos) amerikai válogatott taggal, Itokazu-val kerültem össze. Hosszú vívás után a hosszabbításban egy ipponnal maradtam alul.

Bárány Tibor (7. dan) 2. helyezése a All US Kendo Championships

Természetesen a második hely miatt egyáltalán nem voltam elkeseredve, annak pedig különösen örültem, hogy Európából minket magyarokat hívtak meg elsőként az Amerikai Kendo Bajnokságra, és méltóképpen képviselhettem Magyarországot.

Bárány Tibor

Tovább

Francia lecke - 2014-es kendó Európa-bajnokság összefoglaló

Bár a tavalyi eredmények (junior csapat harmadik helyezés, férfi csapat harmadik helyezés női csapat és egyéni harmadik helyezés) után, szigorúan a helyezéseket nézve csalódottak is lehetnénk a 2014-es franciaországi kendo Európa-bajnokságot követően, szó sem lehet arról, hogy az április 11. és 13. közötti kontinenstornát negatívan értékeljük.

Való igaz, idén csak egyetlen egy kategóriában, női egyéniben, Bővíz Marina második helyével sikerült felülmúlni a tavalyi eredményeket, azonban semmi okunk azt gondolni, hogy rossz úton járunk. A clermont-ferrandi versenynek ugyanis voltak tanulságai.

Bővíz Marina kendó Európa-bajnokság ezüst érem

Erősebb, tömörebb lett a mezőny

A férfi egyéni versenyben egy angol, a női mezőnyben pedig egy holland kendoka végzett az élen, az olasz válogaTótht női és férfi csapatban aranyérmet, egyéniben pedig szintén mindkét kategóriában bronzérmet szerzett. A junioroknál egy orosz kendós Kirill Kremcsejev, diadalmaskodott, akit jól ismerünk a 2013-as Sakura-kupáról is.

Az előbb említett nemzetek mellett a román, a lengyel és a szerb válogaTótht is sokat fejlődött. Bárány Tibor (7.dan), aki Magyarországot bíróként képviselte a tornán, kérdésünkre elmondta, ez a sokszínűség arra világít rá, hogy az a tudás, amely korábban egy-két nemzet kezében volt, egyre több országba eljuTótht és el is jut. Jól mutatja ezt, hogy a berlini EB-n junior csapatban, junior egyéniben, férfi csapatban első, férfi egyéniben, női csapatban második helyen végző franciák sem taroltak az idén. Egy ilyen mezőnyben pedig, egy kis szövetségnek, mint a magyarországi, ahol mindössze néhány százan kendóznak, nagyon nehéz egyenletes eredményeket hozni.

A vívás minőségére továbbra sem lehet panasz

Bővíz Marina második helyezése mellett három fighting spirit díjat is kapott a válogaTótht. Tóth Balázst a férfi csapatversenyben, Babos Gábort egyéniben, Lukács Marcellt pedig a juniorok között díjazták. Utóbbi a későbbi győztes orosztól kapott ki, Babos a nyolc között esett ki a több mint százötven fős mezőnyből – ahogyan a férfi válogaTótht többi, egyéniben induló tagja is eljuTótht a tizenhat közé, és nemcsak a díjazottakra, de a válogaTótht minden tagjára igaz az, hogy magas színvonalon vívtak.

Bővíz Marina a döntőben

Az út jó, csak tovább kell menni

A férfi csapatversenyt követően a válogaTótht tagjai egyéniben még összeszedettebben vívtak, és a tizenhat közé juTóthtak, Babos Gábor pedig még onnan is tovább, a nyolc közé. A női egyéni második hely nagyon szép eredmény, és egyáltalán nem meglepő. A válogaTóthton látszik, hogy képes hozni az eredményeket, de az utóbbi évektől eltérően sokkal többet kell befektetni.

Az elkövetkezendő versenyeket, a jövő évi, tokiói világbajnokságot és a két év múlva esedékes következő, Európa-bajnokságot ugyanolyan komoly reményekkel várhatjuk, mint az eddigi tornákat, amennyiben ugyanezen az úton haladunk tovább. - hangsúlyozta Bárány Tibor.

Az Eb-n szereplő magyar válogaTótht

A magyar kendó válogatott

Juniorok

Lukács Marcell, Komjáti Krisztián, Komjáti Tamás

Nők

Bővíz Marina, Czimbalmos Mercédesz, Pénzes Eszter, Szabó Emese, Tallós Zsófia

Férfiak

Babos Gábor, Dubi Attila, Dubi Sándor,Király Norbert, Szegőfi Ákos, Tóthh Balázs, Váradi Ábel

A magyar válogaTótht eredményei a 26. kendo Európa-bajnokságon

Bővíz Marina – II. helyezés, női egyéni kategória
Tóth Balázs – Fighting Spirit díj, férfi csapat kategória
Babos Gábor – Fighting Spirit díj, férfi egyéni kategória
Lukács Marcell – Fighting Spirit díj, junior egyéni kategória

A válogatott minden tagjának gratulálunk!

Horváth András

Fotók: Bővíz Ferenc

Tovább

Dubi Sándor ezüstérmes lett a World Combat Games tornán Szenpétervárott

A World Combat Games olyan küzdősport és harcművészeti torna, amelyre a résztvevőket eredményeik alapján hívják meg. Körülbelül a Tour de France-hoz lehet hasonlítani, ahol szintén nem indulhat el boldog és boldogtalan csak az arra legérdemesebbek.

Dubi Sándor

2013-ban Oroszországban, Szentpétervárott rendezték a tornát. Magyarországot a kendosportban Dubi Sándor, kétszeres Európa-bajnok, csapat világbajnoki bronzérmes, a magyar válogatott csapatkapitánya képviselte.

Dubi a negyeddöntőben egy japán kendóssal Mitsunari Shikanoval, találkozott és az encho-ban (hosszabításban) egy gyönyörű do vágással jutott be a döntőbe. Már az sem mindennapos teljesítmény, hogy európaiként valaki legyőz egy japánt, dehogy mindezt nagyon is komoly téthelyzetben teszi, különösen megemeli a győzelem rangját.

World Combat Games - Dubi Sándor

A döntőben Sanyit Lee Kangho dél-kóreai versenyző várta, aki szintén egy japán kendoka legyőzésével került be a végjátékba. Lee a rendes időben nem tudott mit kezdeni Dubival, és az enchoban végül egy hiki-men vágással szerezte meg az aranyat. 

Mi nagyon büszkék vagyunk Dubi Sándor teljesítményére, ez az ezüstérem egyértelműen megmutatta, semmi sem történik véletlenül. Gratulálunk!

A viedóban az elődöntőt 5:35:30-tól, míg a döntőt 5:52:57-től nézhetitek meg.

Wold Combat Games - Díjátadás -kendo

Dubis Sándor - Wolrd Combat Games

Tovább

6. és 7. danos mesterekkel erősödött a magyar kendo

A berlini kendó Európa Bajnokság után Dubi Sándor 6. dan, míg Bárány Tibor, a Budapest Főnix és Kendo Klub elnöke és vezetőedzője 7. dan fokozatra tett le sikeres vizsgát. Gratulálunk, és bízunk benne, hogy tudásukat minél több embernek adhatják át.

Dubi Sándor Bárány Tibor

Dubi Sándorról a fotó a tavalyi Novarrában rendezett világbajnokságon készült.

Tovább

Kendo Európa-bajnokság 3. nap - Bronzvasárnap

Az egyéni versenyek is jól hozták a magyar válgatott a formáját.

Hölgyeknél Bőviz Marina lett harmadik, a férfiaknák Dubi Sándor vehette át a bronzérmet.

A Budapest Főnix Kendo Klubból Szegőfi Ákos a nyolc közé jutott, míg Tallós Zsófia igen látványos és erős vívást mutatott az EB-n.

A magyarországi lehetőségekhez képest, illetve a magyar kendós társadalom számát tekintve (kb. 50 élversenyző), igen szép eredménnyel utazott el a magyar válogatott Berlinből.

Büszkék lehetünk mindenkire!

További információk a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség honlapjáról.

Dubi Sándor

Bőviz Marina

Tovább
«
12